Beste Reistijd Myanmar: praktische info voor Myanmar reizen
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Birma kaart

Reistips Myanmar

Myanmar: Praktische Info en Reistips

Wanneer is de beste reistijd voor Myanmar?

De beste reistijd voor Myanmar is de winterperiode: vanaf november tot april.  Reizen in de zomermaanden juni tot augustus is minder geschikt door de moesson of het regenseizoen. Het kan er fel regenen en sterke wind aan de kust. Veel resorts en hotels aan de kust blijven gesloten tijdens de zomermaanden.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met de beste reistijd voor Myanmar om een geslaagde reis te plannen. Ook de temperaturen kunnen hoog oplopen. In Bagan, met zijn prachtige duizenden pagoda’s, kan je vanaf maart tot mei hoge temperaturen hebben tot 40°C.  Niet te onderschatten dus. De meest ideale reisperiode, als je de warmte en regen wil ontlopen, is november tot februari. Perfect geschikt om tijdens de Kerstvakantie naar Myanmar te reizen.

De meeste rondreizen in Myanmar vinden plaats in het centrale gedeelte van het land: Yangon, Manadalay, Bagan, Inle Meer, Kalaw en eventueel ook de kust. In onze groepsreis Myanmar gaan we naar al die gebieden. We doen deze groepsreis enkel in het najaar of winter.  Wil je graag naar het diepe zuiden van gaan Myanmar, dan organiseren we ook een individuele reis waarbij we de Mergui Archipel bezoeken. Dit is niet mogelijk in de zomer. Zoek je een andere individuele reis Myanmar waarbij er een korte trekking in zit, dan moet je deze onze homestay reis Myanmar bekijken. Idealiter doe je deze reis ook niet in de zomer omdat je gaat wandelen op het platteland en je niet door de modder wil wandelen. In de zomer zijn er ook bloedzuigers in het lande gras, wat het ook vervelend maakt.

In het noorden van Myanmar heb je ook een stuk Himalaya. Dit zijn de uitlopers van de Himalaya die ook doorheen India, Nepal en Bhutan gaan.  De hoogste berg van Myanmar is Hkakabo Razi (5581m).  Je kan ook trekkings doen in dit gebied, maar de overheid heeft dit recent afgesloten voor buitenlandse bezoekers omdat er politieke instabiliteit was in die regio.  Het spreekt voor zich dat reizen in de bergen het best gebeurt in het voorjaar of najaar.

Hoe koop ik een visum voor Myanmar?

Een visum voor Myanmar koop je online. Je hoeft niet naar de ambassade te gaan.  Zorg er wel voor dat jouw paspoort 6 maanden geldig is wanneer je Myanmar binnenkomt. Je betaalt online en na enkele dagen krijg je goedkeuring. Je print dit document en daarmee reis je naar Myanmar. Bij de immigratie geef je dit document af samen met jouw paspoort.   De visum aanvraag voor Myanmar doe je online op de officiële website van de overheid. Kan je geen Engels, dan kan je het visum ook regelen via de volgende organisatie.

Myanmar is ook geen drukke reisbestemming. Je zal dus geen overrompeling hebben in de nieuwe luchthaven. Alles gaat er snel en geordend.

Opgelet: doe de online visum aanvraag niet meer dan 3 maanden op voorhand. Anders is dit niet meer geldig. Een maand op voorhand de aanvraag doen is ruim voldoende.  Je kan tot 28 dagen in Myanmar blijven met een toeristenvisum.

Is Myanmar een veilig land? Hoe zit het met de Rohinya situatie?

Enkele jaren terug kwam Myanmar vaak in het nieuws door de Rohinya moslims crisis.  Dit gaf de indruk dat Myanmar een onveilig land zou zijn om te reizen.  Niets is minder waar. Myanmar is erg veilig om te reizen.   Eén van de veiligste landen in de regio.   Het klopt dat de militaire overheid veel macht heeft, maar daar merk je weinig van. Zo lang je niet tegen de regering ingaat, is het een prefect veilig land.  In de Yangon zie moslims, hindoes, boeddhisten harmonieus naast elkaar leven. Er is geen enkel probleem.

Het probleem met de Rohinya deed zich enkel voor in een bepaalde regio van de Rakhine staat in het westen van het land. De Rohinya zijn een etnische groep die oorspronkelijk niet in Myanmar woonden, maar over de jaren heen de grens hadden overgestoken en er zich gevestigd hadden. In deze regio is overigens ook geen toerisme.   De Rohinya moslims wilden een eigen sharia staat maken en afscheuren van Myanmar.  Ze voerden hierbij aanvallen uit op politie en leger met hun gewapende milities.  Ook boeddhisten in de regio werden het slachtoffer van hun geweld, vaak met dodelijk afloop. De militaire overheid besliste daarom na tientallen jaren geweld, kordaat af te rekenen met hen, en ze met man en macht te verdrijven. De meesten zijn gevlucht naar Bangladesh en India.  Het is uiteraard te betreuren dat ook onschuldigen hier het slachtoffer zijn  geworden.

Ga zelf naar Myanmar en je zal versteld staan hoe vriendelijk en rustig de bevolking is. De bevolking houdt zich vooral bezig met boeddhisme en dat voel je ook. Je gaat niet te maken krijgen met agressieve verkopers of oplichters. Het gaat er erg gemoedelijk aan toe.

Kan ik met mijn kaart betalen in Myanmar?

In grote steden als Mandalay en Yangon is het makkelijk om buitenlandse valuta te wisselen. Euro’s worden er aanvaard. Op sommige plaatsen (Kalaw en andere afgelegen gebieden) kan het lastig zijn om euro’s te wisselen. Neem daarom ook wat US dollars mee. In de wisselkantoren zal je merken hoe eerlijk de mensen zijn. Geen gesjoemel of gegoochel met biljetten.

Opgelet: zorg er voor dat al de coupures in perfecte staat zijn en gedrukt zijn na 2000. Coupures waar een hoekje af is of een klein scheurtje worden niet aanvaard. Ook dollars gedrukt voor 2000 worden niet aanvaard.

Je kan uiteraard ook met de klassieke kredietkaarten geld uit de muur halen.   Visa of mastercard zijn geen probleem. Hou er rekening mee dat er altijd een commissie is die wordt aangerekend door de bank en je ook wisselkoerskosten hebt.  Je kan ook geld pinnen met je maestro/cirrus kaart.   Zorg er wel voor dat jouw bank die heeft vrijgegeven voor Myanmar, omdat veel land geblokkeerd zijn uit veiligheidsmaatregelen.

Betalen met de kaart kan enkel in grote winkels of hotels. Dit is geen courant gebruik.

Welke verzekering heb ik nodig voor een reis naar Myanmar?
  • Je kan bij ons ook een annulatieverzekering voor de reis afsluiten. Die kost 30 euro per persoon. Deze annulatieverzekering dekt ook annulatie als gevolg van een pandemie (zoals bijvoorbeeld Covid-19).  Een annulatieverzekering is niet inbegrepen in de prijs. Indien u een annulatieverzekering wenst af te sluiten, betaalt u € 30 voor de verzekeringspremie.
    Bij annulering worden volgende kosten aangerekend:
    – bij annulering voor 90 dagen voor vertrek: € 50 administratiekosten plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 90 en 61 dagen voor vertrek: 10% van de reissom plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 60 en 32 dagen voor vertrek: 20% van de reissom plus verzekeringspremie
    -bij annulering binnen de 31 dagen voor vertrek en no–show: 30% van de reissom plus verzekeringspremie
  • Voor een gewone reis, volstaat de gewone buitenlandse bijstandsverzekering die standaard bij elke verzekering zit. Check bij jouw verzekering wat allemaal is inbegrepen.
Wat als ik ziek word in Myanmar?

Tijdens de groepsreis of de rondreizen zijn er dokters en ziekenhuizen in de buurt.

Het aangeraden om een klein EHBO-doosje mee te nemen als je trekking doet. Als je ziek zou worden, is het vaak klassieke reizigersdiarree. Westerlingen hebben nu éénmaal weinig resistentie.   Probiotica kan je preventief nemen.   Ons advies: wacht niet te lang om een antibioticum (azythromycin) te nemen tegen diarree.  Je komt immers op reis en wil genieten van de reis.

In geval van ernstige ziekte kan je in Myanmar ook terecht in enkele (dure) privé ziekenhuizen. Zorg dat je een goede verzekering hebt, want die rekenen door voor Westerlingen.  Ook tandartsen zijn makkelijk te consulteren, goed opgeleid en goedkoop.  Enkel in Mandalay en Yangon heb je privé-ziekenhuizen.   Myanmar heeft goede verbindingen qua binnenlandse vluchten, dus kan je snel naar een groot ziekenhuis vliegen.

Kan ik mijn SIM kaart gebruiken?

De ervaring leert ons dat een SIM kaart uit België of Nederland niet altijd onmiddellijk werkt in het buitenland. Als je telefonisch bereikbaar wil zijn en ook mobiel internet wenst, kan je beter een SIM kaart kopen van bijvoorbeeld Mytell.   Bij aankomst in de luchthaven kan je ter plaatse een SIM kaart kopen van een lokale provider.  Neem een pasfoto mee en een kopie van jouw paspoort.   Wifi in Myanmar is beschikbaar in de hotels, maar niet erg snel.

Welke inentingen heb ik nodig voor Myanmar?

Er bestaan geen verplichtingen voor specifieke inentingen.  Wij raden wel aan om je in te enten tegen Hepatitis A/B, polio (hernieuwing), tyfus, tetanus.    Er is hondsdolheid in Myanmar en dit is 100% dodelijk.  In de gewone reizen heb je snel toegang tot medische zorgen zodat ze een eventuele beet kunnen behandelen. Indien je op een afgelegen plaats zou zitten tijdens een trekking, is het goed om die inenting te hebben. Zo heb je meer tijd om extra zorgen te krijgen. Dit kan je leven redden.

Is er malaria in Myanmar? Weinig of geen malaria in Myamar. Je hoeft dan ook niet preventief pillen te slikken.  Malariapillen zijn ook niet 100% effectief omdat er varianten zijn en vaak heb je sterke bijwerkingen van de medicatie.  Gewoon goed insmeren met muggenmelk.  Alle hotels hebben muggenramen.

Heb ik een adapter nodig in Myanmar?

Myanmar heeft door de jaren heen niet één type stopcontact gebruikt. Men is alles door elkaar gaan gebruiken, maar de hotels hebben vaak verschillende stopcontacten waarin je verschillende types van stekkers kan steken. Voor alle zekerheid neem je best een universele reisadapter mee.   Volgende website geeft een goed overzicht van de types stekker per land.

Wanneer koop ik het best een vliegtuigticket?

Wij verkopen geen internationale vliegtuigtickets. Wij verkopen enkel binnenlandse vliegtuigtickets.   De markt voor de vliegtuigtickets wordt bepaald door vraag en aanbod.  Vliegen naar Myanmar kan via Thailand of Malaysia.  Je moet zelf het ticket op bij een lokale reisagent of gewoon online.   Bijvoorbeeld www.cheaptickets.nl of www.cheaptickets.be

Je kan ook eerst naar Bangkok vliegen en de prachtige hoofdstad van Thailand verkennen. Wij kunnen alles regelen (hotels, gids, transport, activiteiten).   Dit laat je toe om uit te rusten en later kan je dan een vlucht nemen naar Yangon.   Er zijn low cost maatschappijen zoals Air Asia die vliegen naar Yangon.

Je mag zelf kiezen wanneer je landt. Indien mogelijk, probeer het in de morgen. Wij pikken je op aan de luchthaven.   Je ziet ons staan met een bordje met daarop REIS MET MIJ.  Indien je vlucht vertraging zou hebben, geen nood. Wij hebben jullie vluchtnummer en volgen online op waar jullie ergens zitten.

Lees ook onze blog omtrent goedkope vliegtuigtickets.  Je vindt er tips hoe je de beste tickets koopt.

Groepsreis of individuele reis Myanmar?

Voor Myanmar bieden we maar één type groepsreis aan.   Er zijn vaste data waarop je kan inschrijven.   Dit is een algemene kennismaking met Myanmar. De focus ligt op diversiteit en is geschikt voor alle leeftijden. Onze meerwaarde?  Maxim is de reisbegeleider en de groepen zijn Nederlandstalig.    We willen onze groepen ook bewust klein houden. Maximaal 15 personen per groep.  De meeste mensen die zich inschrijven voor zo’n groepsreis kennen elkaar niet.

We vinden het belangrijk dat je je eigen ruimte hebt tijdens zo’n reis. Rond 16 u.30 ongeveer zijn we meestal klaar met de activiteiten. Je bent dan vrij. Je mag alleen gaan eten of met de groep. Je kiest zelf wat wil doen. Middagmaal en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs. Je hebt alle vrijheid om zelf te kiezen.

Wil je liever meer privacy, dan moet je een individuele reis doen. We bieden twee types individuele reizen aan voor Myanmar.

Nog meer vragen? Contacteer ons.

    Please prove you are human by selecting the truck.

    Myanmar groepsreis
    beste reistijd Myanmar

    Lees onze blogs

    You don't have permission to register